Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Borówkowy chruściak

Ciasto Borówkowy chruściak

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 12107

Dodano:

Odsłon: 6174

Warstwowe ciasto na spodzie kruchym, przekładane bezą, masą kakaową, masą śmietankową z dodatkiem borówki, którą można zastąpić innym owocem np. winogronem.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 1 ½ mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na bezę:
  • 8 białek z jajka
  • 1 szk. cukru
  • 10 dag migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Składniki na masę kakaową:
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Składniki na masę śmietanową:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 10 dag borówek
  • Dodatkowo:
  • 80 g okrągłych biszkoptów
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Borówkowy chruściak

Przygotowanie

  1. 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    2. Ciasto dzielimy na połowę i wykładamy do dwóch takich samych form do pieczenia.

  2. 3. Następnie przygotowujemy bezę, białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na wierzch każdego ciasta i posypujemy migdałami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.

  3. 4. W tym czasie, co piecze się nam ciasto przygotowujemy masy. Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone , cukier puder , kakao i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.

  4. 5. Masę wykładamy na jedno upieczone ciasto i wtykamy głęboko biszkopty.

  5. 6. Pozostała nam do przygotowania masa śmietankowa, śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone, cukier puder oraz rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Masę łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wykładamy na masę kakaową.

  6. 7. Na wierzch masy układamy upieczone wcześniej ciasto.
    8. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

  7. 9. Gotowe.
    10. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń