Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt kakaowy przełożony masą budyniową i biszkoptami nasączonymi w wiśniówce. Dla orzeźwienia i dekoracji między biszkopty włożyłam kwaskowe wiśnie a dla zrównoważenia słodkości ciasto udekorowałam gorzką czekoladą.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 66
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1337
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 275
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 58
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 66
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1337
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 275
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 58
Składniki
Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli a następnie dodajemy cukier. Gdy cukier już się rozpuści w piane z białek ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy do ubitej piany jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok. 25 min - do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Masa: 1 szklankę mleka miksujemy z cukrem, proszkiem budyniowym, mąką pszenną i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową, energicznie mieszamy i gotujemy przez chwilę jak tradycyjny budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie ciągle ucierając dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Z przygotowanego kremu budyniowego odkładamy kilka łyżek do dekoracji. Wiśniówkę mieszamy z sokiem wiśniowym Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat nasączamy kilkoma łyżkami wiśniowego ponczu a następnie rozsmarowujemy na nim połowę masy budyniowej. Na masie układamy nasączone w ponczu wiśniowym biszkopty a miedzy nimi układamy wiśnie. Na całości rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch smarujemy odłożonym wcześniej kremem budyniowym. Czekoladę gorzką stapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i ozdabiamy wierzch. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.