Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta wersja ciasta cappuccino: biszkopt, masa i dżem. Do dekoracji czekolada - w zależności od upodobania:gorzka lub mleczna.
Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem do czasu aż cukier nie będzie wyczuwalny. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę /25x35/wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni C.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej by dobrze wystygł.
Masa cappuccino:
Z przygotowanego mleka odlewamy 0,5 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku. Do 0,5 szklanki mleka dodajemy budynie, cukier i mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko w garnku zagotuje się dodajemy mleko z budyniem i dodatkami i gotujemy jak tradycyjny budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy mikserem a gdy będzie miękkie dodajemy małymi porcjami wystudzony budyń. Na samym końcu dodajemy cappuccino w proszku. W wersji dla dorosłych do masy możemy dodać spirytus lub inny alkohol.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat nakładamy połowę masy cappuccino. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i stroną posmarowaną nakładamy na blat posmarowany cappuccino /biszkopt-warstwa cappuccino-dżem-drugi biszkopt/. Wierzch smarujemy resztą masy cappuccino i posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
Wstawiamy do lodówki na godzinkę do schłodzenia.
Cappuccino - to ciasto jest w moim domu numerem jeden. Mam nadzieję, że posma...
Odsłon: 10005
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 307
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 112
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 124
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 117
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 307
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 112
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 124
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 117
Składniki
Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem do czasu aż cukier nie będzie wyczuwalny. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę /25x35/wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni C. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej by dobrze wystygł. Masa cappuccino: Z przygotowanego mleka odlewamy 0,5 szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku. Do 0,5 szklanki mleka dodajemy budynie, cukier i mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko w garnku zagotuje się dodajemy mleko z budyniem i dodatkami i gotujemy jak tradycyjny budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem a gdy będzie miękkie dodajemy małymi porcjami wystudzony budyń. Na samym końcu dodajemy cappuccino w proszku. W wersji dla dorosłych do masy możemy dodać spirytus lub inny alkohol. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat nakładamy połowę masy cappuccino. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i stroną posmarowaną nakładamy na blat posmarowany cappuccino /biszkopt-warstwa cappuccino-dżem-drugi biszkopt/. Wierzch smarujemy resztą masy cappuccino i posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą. Wstawiamy do lodówki na godzinkę do schłodzenia.
Przepisy Desery
Desery
Sernik warzony
Desery
Tort Pavlova
Desery
Muffinki z białą czekoladą
Desery
Deser z mascarpone, owocami i wafelkami
Sernik warzony
Sernik warzony to jeden z tradycyjnych przepisów, które znajdziemy w starych...
Odsłon: 138
Tort Pavlova
Na wyjątkowe okazje, doskonały o każdej porze roku - zawsze robi furorę.
Odsłon: 59