Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Cappuccino

Ciasto Cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 6169

Pyszne, słodziutkie ciasto na każdą okazję.

Składniki

  • Ciasto kakaowe:
  • jajka - 8 szt.
  • kakao - 4 dag
  • cukier - 20 dag
  • mąka - 16 dag
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Ciasto kokosowe:
  • wiórka kokosowe - 20 dag
  • białka - 5 szt.
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Masa:
  • żółtka - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • budyń waniliowy - 1 sztuka
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 0,5 szklanki
  • masło - 250 g
  • cappuccino waniliowe - 3 dag
  • Polewa:
  • masło - 2/3 kostki
  • mleko - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier puder - 10 dag
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kakaowe:

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać powoli cukier i ubijać do jego rozpuszczenia, Dodać żółtka i jeszcze króciutko ubijać. Wsypać mąkę pszenną przesianą razem z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 175 stopni około 20 minut, aż boki ciasta zaczną odstawać od brzegu formy. Po wystudzeniu przekroić na pół.

  2. Ciasto kokosowe:

    Białka ubić, dodać cukier i ubijać, aż do jego rozpuszczenia, Wsypać kokos i proszek do pieczenia, wymieszać. Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni.

  3. Masa:

    Żółtka utrzeć z cukrem, wsypać mąkę pszenna i mąkę ziemniaczaną oraz budyń, wymieszać. Jeżeli będzie zbyt gęste, dodać odrobinę mleka ( z tych dwóch szklanek). Kiedy masa będzie jednolita dodać 1/2 szklankę mleka i wszystko wymieszać.
    Resztę mleka zagotować, wlać masę jajeczną i zagotować, aż budyń stanie się gęsty i jednolity. Wystudzić.
    Masło utrzeć i po łyżce powoli dodawać budyń i cappuccino. Wszystko dokładnie wymieszać.



    Polewa:

    Składniki polewy gotować w rondelku przez około 5 minut.

  4. Ciemne ciasto nasączyć (np. mocna kawą) wyłożyć połowę masy, położyć ciasto kokosowe, drugą połowę masy i drugie ciemne ciasto. Polać polewą. Można posypać wiórkami kokosowymi do dekoracji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń