Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest niesamowicie smacznei bardzo eleganckie. Wymaga nieco pracy, ale za to jaki efekt!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka . Mąkę wymieszać z pr. do pieczenia, cukrem wanilinowym, kakao i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Ciasto wlać na dużą blachę wyłożoną pwergaminem i piec 30 minut w tem.180st.C. Po upieczeniu odkleić papier od ciastat i włożyć biszkopt do blachy. Wystudzony nasączyć ponczem całą ilością /nie bać się, że za dużo/.
MASA BUDYNIOWA: ugotować budynie na mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli budyń. Wyłożyć na nasączony biszkopt iwstawic do lodówki.
MASA KAWOWA: w zagotowanym mleku rozpuścić kawę, schłodzić w lodówce, wsypać Śnieżkę i ubić. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklance ciepłej wody, wlać do pianki i wymieszać. Wyłożyć na masę budyniową i szybciutko włożyć do lodówki.
PONCZ: wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i wsypać kawę. Po ostudzeniu dodać spirytus. Nasączyć biszkopt.
MOJE RADY: w pierwszej kolejności przygotowuję wszystko co ma wystygnąć, czyli piekę biszkopt, gotuję budyń na masę budyniową, rozpuszczam kawę w gorącym mleku na masę kawową i gotuję poncz. Bardzo ułatwia to i przyspiesza wykonanie następnych czynności.
SMACZNEGO!