Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto chmurka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 259
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 259
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 min. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą wylep dno prostokątnej foremki. Piecz 25-30 min w temp. 160°C.
Białka ubij mikserem na sztyw no, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Gdy piana będzie gęsta, wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj łyżką.
Drugim kawałkiem ciasta wylep dno foremki, posyp czekoladą i wyłóż pianę. Piecz 30-35 min w temp. 160°C.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzątku, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i żelatynę, zmiksuj. Wsyp rodzynki i posiekane kandyzowane owoce, wymieszaj.
Na pierwszy kawałek ciasta wyłóż masę śmietanową, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 470 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie