Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cukiniowe z wiśniami

Ciasto cukiniowe z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4890

Dodano:

Odsłon: 3495

W moim warzywniaku dojrzały już pierwsze cukinie, więc obowiązkowo na moim stole musiało zagościć ciasto z cukinii. Robiłam już różne ciasta z dodatkiem tego warzywa i za każdym razem były pyszne. Tym razem postanowiłam przygotować ciasto cukiniowe o smaku waniliowym, z dodatkiem wiśni. Ciasto jak zwykle wyszło puszyste i wilgotne zarazem. Słodycz ciasta równoważą kwaskowate wiśnie. Takie ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki

  • 5 średnich jaj
  • 1szkl. cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1szkl. oleju
  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej na tarce cukinii
  • olejek waniliowy
  • wiśnie wydrylowane (świeże lub ze słoika)
  • mąka pszenna do obtoczenia wiśni
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto cukiniowe z wiśniami

Przygotowanie

  1. Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęłam je więc wcześniej z lodówki. Cukinię obrałam. Wydrążyłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię przełożyłam na durszlak, lekko posoliłam i odstawiłam, żeby puściła sok. Jajka wbiłam do miski miksera. Wsypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i na najwyższych obrotach ubijałam je na jasną puszystą masę. Do ubitych jajek, ciągle miksując dolałam cienkim strumieniem olej i olejek waniliowy. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę wsypałam do masy jajecznej i wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Na koniec do ciasta dodałam startą i odciśniętą cukinię. Wszystko ponownie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtoczyłam w mące i poutykałam w ciasto. Ciasto piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni, bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu przestudziłam je kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę i wystudziłam na blacie kuchennym. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń