Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto, nie dla dzieci, gdyż do ciasta użyłam rabarbar pozostały z nalewki rabarbarowej :)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
miseczka 1 większa: ucieramy: 2 szt. jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny powoli dodajemy i mieszamy: 1,5 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka
miseczka 2 mniejsza: poniższe składniki mieszamy: 2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko) 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki rabarbaru z nalewek
Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy.
Do ciasta dodajemy rabarbar w kosteczkach.
Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką.
Smarujemy masłem prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypujemy tartą bułką.
Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.).
Po upieczeniu czekamy 15 minut, po tym czasie otwieramy prodiż i wyjmujemy ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!