Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto, nie dla dzieci, gdyż do ciasta użyłam rabarbar pozostały z nalewki rabarbarowej :)
miseczka 1 większa:
ucieramy:
2 szt. jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
powoli dodajemy i mieszamy:
1,5 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
miseczka 2 mniejsza:
poniższe składniki mieszamy:
2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki rabarbaru z nalewek
Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy.
Do ciasta dodajemy rabarbar w kosteczkach.
Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką.
Smarujemy masłem prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypujemy tartą bułką.
Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.).
Po upieczeniu czekamy 15 minut, po tym czasie otwieramy prodiż i wyjmujemy ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 138
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 50
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Odsłon: 120
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 214
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 138
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 50
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Odsłon: 120
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 214
Składniki
miseczka 1 większa: ucieramy: 2 szt. jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny powoli dodajemy i mieszamy: 1,5 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka
miseczka 2 mniejsza: poniższe składniki mieszamy: 2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko) 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki rabarbaru z nalewek
Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy.
Do ciasta dodajemy rabarbar w kosteczkach.
Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką.
Smarujemy masłem prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypujemy tartą bułką.
Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.).
Po upieczeniu czekamy 15 minut, po tym czasie otwieramy prodiż i wyjmujemy ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Przepisy Desery
Desery
Gofry jak z budki
Desery
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Desery
Kruche ciasteczka maślane
Desery
JAGODZIANKI
Gofry jak z budki
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 138
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 214