Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste ciasto. Koniecznie z gęstym lukrem cytrynowym.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 121
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2721
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3604
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 535
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 6035
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 121
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2721
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3604
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 535
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 6035
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę do babek lub keksówkę wysmarować masłem.
Cytryny przeznaczone do ciasta umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Do jednej miski wbić jajka i wsypać 100g cukru. Ubić do białości.
Do drugiej miski włożyć masło i utrzeć mikserem z pozostałym cukrem. Do masy maślanej wlać jajka cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz wsypać skórkę cytrynową i wlać sok. Zmiksować na gładką masę. Przelać do formy i piec około 50 minut.
Przygotować lukier: Sok z 1 cytryny wlać do miski i wsypać cukier. Ucierać trzepaczką. Powinien być dość gęsty. Posmarować ostudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.