Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Upieczony biszkopt przekroić na połowę.Przed położeniem masy naponczować.
Masa: Wodę,cukier, masło,sok i skórkę z cytryny zagotować i przestudzić.1 szkl. mleka wymieszaną z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej wlać do tego syropu i zagotować aż się zrobi gęste.Ciepłą masę wylać na połowę ciasta i przykryć drugą połową.
Lukier:Ucierać cukier z sokiem cytrynowym i wódką około 6 minut.Gładkim i lśniącym lukrem polewać ciasto.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Gabi16 14 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Mirabelko dziękuję za uwagę. Chyba nie za dokładnie napisałam ,ale poprawiłam.Co do ponczowania uważam że każdy ma swój ulubiony którym ponczuje biszkopt.Pozdrawiam ;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Ciasto zapowiada się bardzo smacznie, ale niestety nic nie rozumiem z wykonania masy :( jak to "przestudzić 1 szklankę mleka z mąką ziemniaczaną" skoro nie ma ich w składnikach? Mam to mleko wcześniej podgrzać, żeby móc je przestudzić? Przecież to bez sensu. I co, to mleko mam wlać do gotującej się wody z masłem, cukrem i cytryną? Bo o tym nie napisałaś... I czym naponczować ten biszkopt? Przepraszam, ale mam wrażenie, że albo ja jestem niekumata, albo Ty pisałaś ten przepis, jakby Cię ktoś gonił... :(1 Kto głosował? | Odpowiedz