Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, orzeźwiające ciasto cytrynowe z bitą śmietaną oraz kokosem to przepyszny i łatwy w wykonaniu deser, idealny dla wszystkich słodyczomaniaków, bardzo cytynowy smakołyk nie wymagający żadnego doświadczenia kulinarnego.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9680
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1150
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11507
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 523
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9680
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1150
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11507
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 523
Składniki
Herbatniki ścieramy na tarce o dużych oczkach do uzyskania średnio grubej konsystencji lub kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie ze sobą łączymy. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy składniki na spód ciasta i starannie rozprowadzamy je łyżką, lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 170 st.C, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Do miski wlewamy mleko skondensowane, dodajemy żółtka i całość dokładnie miksujemy, następnie wlewamy sok z cytryny i wszystko jeszcze chwilę mieszamy. Gotową masę wlewamy na podpieczony i wystudzony spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp.170 st. C i całość pieczemy jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstawiamy do wystudzenia, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aż masa stężeje.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fix. Ubitą śmietanę wykładmy na ciasto i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.