Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie ciast kojarzy się przede wszystkim z wieloma godzinami spędzonymi w rozgrzanej od piekarnika kuchni. Stos brudnych naczyń i kilka godzin, zanim będzie można spróbować wypieku. Aby tego wszystkiego uniknąć, wystarczy piekarnik zamienić na patelnię.
Ciasto z patelni to nowoczesne podejście do przyrządzania deserów. Nie tylko pozwala zaoszczędzić domowy budżet (mniejsze zużycie prądu, mniej naczyń do mycia, częściej mniej składników do użycia), ale też cieszyć się znanymi smakami w ekspresowym tempie. W ten sposób łatwo i szybko przygotujesz m.in. wilgotne brownie. Będzie to najlepszy wybór dla miłośników mocno czekoladowych deserów. Co powiesz na puszystą szarlotkę z patelni? Możesz ją podać nie tylko na podwieczorek, ale też - od czasu do czasu - na słodkie śniadanie. To świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczenia, szczególnie jeśli nie masz czasu na wiele godzin w kuchni. Przepis na ciasto z patelni przydaje się też podczas wakacyjnego biwakowania - powstanie nawet w polowych warunkach.
Ciasto cytrynowe z patelni to kolejny deser, który przygotujesz szybko i bez użycia piekarnika. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą kilka łatwodostępnych produktów (które z pewnością już masz w swojej kuchni) - mąkę, jajka, olej, cukier czy sok i skórkę z cytryny. To właśnie cytrus nadaje wyrazisty i orzeźwiający smak deserowi. Ciasto nie wychodzi jednak kwaśne - jest przełamane delikatną słodyczą. Zmiksowaną masę smaży się pod przykryciem na małym ogniu. Ciasto cytrynowe z patelni wychodzi lekkie, puszyste i przyjemne w smaku. Pasuje zarówno w charakterze słodkiego śniadania, jak i przekąski do popołudniowej kawy. Ma delikatną konsystencję i świeży aromat. A co najważniejsze, robi się je do 25 minut.
Patelnia, mikser
Ciasto cytrynowe z patelni jest orzeźwiające, dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny. Choć niektórzy lubią kwaskowaty posmak, to innym będzie brakowało nieco słodyczy. Czym ozdobić deser, żeby nieco zrównoważyć cytrusowy aromat? Rozwiązań jest naprawdę mnóstwo:
Nie chcesz odejmować kwaskowatego posmaku deserowi, ale zależy ci, żeby był wilgotny przez długi czas? Ciasto cytrynowe z patelni polej lukrem cytrynowym - dla kontrastu nie dosłodzi, a podkręci cytrusową nutę. Jak go zrobić? Do cukru pudru wlej sok z cytryny, przemieszaj i gotowe.
Ciasto cytrynowe, które zawsze się udaje, możesz przygotować nie tylko na patelni, ale też w piekarniku. Co ważne, składniki pozostają dokładnie takie same. Zamiast wylać masę na patelnię, trafi ona do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę trzeba włożyć do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut. Jeśli więc znasz już przepis na ciasto cytrynowe z patelni, bez problemu przygotujesz też wersję z piekarnika. Jest równie wilgotna, delikatna i puszysta.
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2218
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 24
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2218
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 24
Składniki
Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Miksuj kilka minut, żeby powstała jasnożółta, puszysta masa.
Cytrynę sparz, a potem zetrzyj z niej skórkę (tylko żółtą część, biała jest gorzka). Dodaj skórkę i jogurt do miski. Wlej też olej i sok wyciśnięty z "obranej" cytryny. Krótko zmiksuj do połączenia składników.
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj, aż do uzyskania aksamitnej masy.
Rozgrzej patelnię, wysmaruj odrobiną oleju (najlepiej rozprowadź tłuszcz silikonowym pędzelkiem). Wylej ciasto, wyrównaj i smaż przez 15 minut pod przykryciem, na najmniejszym ogniu. Potem obróć i smaż drugą stronę przez kilka minut, do zarumienienia.
Ciasto cytrynowe z patelni odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.