Do góry

Desery Przepis na:

ciasto cytrynowo-kokosowe...

ciasto cytrynowo-kokosowe...

Autor:

Przepisów i artykułów: 526 Ocena: 18353

Dodano:

Odsłon: 46838

ciasto z delikatną nie za słodką masą. W oryginale było na maślance ja zamieniłam na jogurt naturalny

Składniki

  • Składniki na biszkopt: 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • Składniki na masę: 200 g wiórków kokosowych (tych grubszych)
  • duży jogurt naturalny (400ml)
  • ½ litra śmietany kremówki 30 %
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 8 łyżek cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką.
    Piec ok. 30 minut w 190 st. C.

  2. wiórki zalać kefirem na 30 minut, u mnie stały dwie godziny. Zostawić trochę do posypania wierzchu)

    Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, schłodzić i użyć je jak będą już tężeć, w 80 %, czyli jeszcze nie za gęsta, ale też nie za bardzo płynna.

  3. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką, wszystko nadal miksować, na koniec dodać wiórka, które ja również wymieszałam delikatnie mikserem. Masa jest gotowa do przełożenia. Jeśli jest jeszcze lekko za rzadka chwilkę odczekać, zanim przełoży się na biszkopt.

  4. Zimny biszkopt należy przekroić na pół, w tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej.

    Na spód ciasta rozlewamy większą połowę masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. ¼ część masy z całości. Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami.

    Pozostawić ciasto na parę godzin, by dobrze stężało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tasia126 15 maja 2015 W składnikach podaje Pani jogurt naturalny a w sposobie przygotowania "wiórki zalać kefirem.." Proszę o podanie właściwego składnika. Dziekuję Odpowiedzi: 1 ▼

45 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń