Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Nagrzej piekarnik do 175 stopni Boki tortownicy o średnicy 21 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
W rondlu rozpuść czekoladę i masło cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij rondel z palnika dodaj mleko i wymieszaj. Przez około 5 min ubijaj jajka z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę do mąki wymieszanej z kakao. Możesz zmiksować wszystko mikserem na małych obrotach lub wymieszać drewnianą łyżką.
Wyłóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 min, przed wyciągnięciem z pieca sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po wyłączeniu piekarnika otwórz drzwiczki i pozostaw w nim ciasto przez ok 10-15 min. Po tym czasie wyjmij z pieca i zostaw w formie aż do całkowitego wystudzenia.
Polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło. Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia i polać po cieście. Notes Zalecam po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim ciasto przez 10 minut.