Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1618

Dodano:

Odsłon: 2210

Bardzo lekkie i puszyste ciasto

Składniki

  • 80 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka cukru
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • POLEWA:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni
    Boki tortownicy o średnicy 21 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia.

  2. W rondlu rozpuść czekoladę i masło cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij rondel z palnika dodaj mleko i wymieszaj.
    Przez około 5 min ubijaj jajka z cukrem na puszystą masę.
    W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Dodaj masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę do mąki wymieszanej z kakao. Możesz zmiksować wszystko mikserem na małych obrotach lub wymieszać drewnianą łyżką.

  3. Wyłóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika.
    Piecz około 40 min, przed wyciągnięciem z pieca sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
    Po wyłączeniu piekarnika otwórz drzwiczki i pozostaw w nim ciasto przez ok 10-15 min. Po tym czasie wyjmij z pieca i zostaw w formie aż do całkowitego wystudzenia.

  4. Polewą:
    do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło.
    Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia i polać po cieście.
    Notes
    Zalecam po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim ciasto przez 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń