Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12833
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1452
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14084
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5852
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12833
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1452
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14084
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5852
Składniki
Mleko wlewam do wysokiego garnka i podgrzewam. W mleku rozpuszczam masło, cukier i kakao, a następnie studzę. Odlewam ok. szklanki mleczno-kakaowej mikstury i odstawiam - przyda się później.
Do masy, która została w garnku dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuję. Jaja - oddzielam żółtka od białek. Żółtka wrzucam do ciasta, a białka ubijam na sztywną pianę. Białkową pianę wrzucam do ciasta, dokładnie miksuję, a następnie przelewam na blachę.
Piekę ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C. Wystudzone ciasto oblewam mleczno-kakaową miksturą, którą wcześniej odlałam do szklanki.