Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czekoladowe, mięsiste, pyszne :-)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 418
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 850
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3712
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 418
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 850
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3712
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym lub cynamonowym, do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać roztopioną czekoladę, cały czas miksując.Przesiane suche składniki dodać na zmianę z mlekiem, w trzech turach, mieszając rózgą kuchenną (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 24 cm (u mnie tortownica z wkładką z serca) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
W małym garnku podgrzac śmietankę (prawie do wrzenia). Dodać czekoladę połamaną w kostkę. Odstawić na ok. 2-3 min. Po tym czasie wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Odstawic do lekkiego przestygnięcia i zgestnienia. Polewą polać ciasto. Po zastygnieciu polewy kroić.
Smacznego :-) P.S. Przepis zaczerpniety z Moich Wypieków