Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne puszyste super czekoladowe ciasto. Moje bez dodatków ale można dołożyć orzechy i bakalie.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 882
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 150
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3772
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 882
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 150
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3772
Składniki
25 dag masła, 2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka i 5 łyżek cukru roztapiamy w garnku do połączenia składników. W momencie gdy masa nieco zgęstnieje zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy porcjami mąkę z proszkiem i na koniec Żółtka. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą kakaową. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem u mnie 25x32 wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 50 - 60 minut. Upieczone ciasto od razu wyciągamy i nakłuwamy dosyć gęsto patyczkiem albo metalową rurką.
Z reszty składników : 10 dag masła, szklanki cukru, pół szklanki mleka i 3 łyżek kakao robimy polewę i gorącą wylewamy na ciasto tak żeby dostała się do wydrążonych otworów.