Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 872

Szybkie, wyjątkowo wilgotne i pyszne w smaku

Składniki

  • masło 100 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • jajka 3 szt.
  • dżem porzeczkowy/malinowy/wiśniowy 3 łyżki
  • mąka pszenna 1/2 szkl.
  • cukier trzcinowy 1/2 szkl.
  • sól - szczypta
  • opcjonalnie polewa/kajmak/śmietana, serek mascarpone
  • opcjonalnie owoce do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części i podgrzewamy je razem do rozpuszczenia – można w garnku – jeśli mamy płytę elektryczną (na mocy ok. 2-3) lub w kuchence mikrofalowej (na małej mocy). Mieszamy do połączenia. Dodajemy dżem – mieszamy. Na końcu wbijamy lekko roztrzepane widelcem jajka i intensywnie mieszamy.

  2. W innym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę,, cukier i sól. Wlewamy do nich składniki mokre i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. około 25 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe.

  3. Po upieczeniu, ciasto wyjmujemy i studzimy. Można je polać polewą, udekorować owocami. W moim przypadku ciasto przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z dodatkiem cukru i żelatyny. Wierzch ciasta również posmarowałam śmietaną i przybrałam malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń