Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, lekkie, a jednocześnie wilgotne. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest po prostu cudny!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 564
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3656
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 228
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 290
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 564
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3656
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 228
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 290
Składniki
Batata dokładnie umyć. Przekroić na pół, posmarować odrobiną oleju i upiec w 180°C przez ok. 40 minut. Zostawić do ostudzenia. Wydrążyć i odmierzyć 300 g miąższu, rozgnieść dokładnie widelcem. Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dolewać powoli masło z czekoladą. Dodać batata, wymieszać na wolnych obrotach miksera. Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem i solą, dodać do masy i delikatnie wmieszać. Przełożyć masę do kwadratowej lub okrągłej foremki. Piec w 180°C przez 35 - 40 minut. Ostudzić na kratce. Posmarowałam je odrobiną domowej polewy czekoladowej i obsypałam gorzkim kakao.