Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z batatem

Ciasto czekoladowe z batatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 47

Miękkie, lekkie, a jednocześnie wilgotne. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest po prostu cudny!

Składniki

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 0,5 szklanki cukru
  • batat (300 g upieczonego puree, jak upiec batata opisuję poniżej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe z batatem

Przygotowanie

  1. Batata dokładnie umyć. Przekroić na pół, posmarować odrobiną oleju i upiec w 180°C przez ok. 40 minut. Zostawić do ostudzenia. Wydrążyć i odmierzyć 300 g miąższu, rozgnieść dokładnie widelcem. Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dolewać powoli masło z czekoladą. Dodać batata, wymieszać na wolnych obrotach miksera. Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem i solą, dodać do masy i delikatnie wmieszać. Przełożyć masę do kwadratowej lub okrągłej foremki. Piec w 180°C przez 35 - 40 minut. Ostudzić na kratce. Posmarowałam je odrobiną domowej polewy czekoladowej i obsypałam gorzkim kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń