Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 556
Dodano: 04.01.2018
Odsłon: 962
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Piekarnik nagrzewamy do 180C , tortownice o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy 75g czekolady i maslo w kapieli wodnej.Odkladamy na bok aby troche przestyglo.
Buraki miksujemy w blenderze z jogurtem.
Make ,kakao i sode przesiewamy do dużej miski.Dodajemy mieszanke czekoladowa , zmiksowanego buraka z jogurtem ,jajko ,cukier waniliowy i cukier.Mieszamy lyzka lub mixujemy na małych obrotach az powstanie jednolita masa.
Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 50min lub do suchego patyczka.Upieczone ciasto odkładamy do ostygnięcia.
Na ganache podgrzewamy smietanke z cukrem waniliowym na malym ogniu az zacznie się delikatnie gotowac sciagamy z ognia i dodajemy polamana czekolade.Mieszamy az czekolada się rozpuści.Odkladamy na bok az troche przestygnie.Gotowy ganache wylewamy na gore ciasta lub tak jak ja dzielimy ciasto na dwie części i smarujemy mase do srodka i reszte na gore ciasta.
Zycze smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 04 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Tak tak buraki świetnie komponują się w cieście.Super przepis :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 04 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Kiedyś, dawno, dawno temu, w odległej galaktyce ;) wydawało mi się, że połączenie słodyczy z warzywami w ciastach nie ma sensu. Było to dla coś nie do przyjęcia ( młody, głupi hihi) do czasu, gdy nie spróbowałem :)Bez dwóch zdań, super pyszne ciacho :D
0 Kto głosował? | Odpowiedz