Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49087

Dodano:

Odsłon: 2394

Przepis inspirowany... Pozdrawiam R'n'G Kitchen :) (Gregorhspeed)

Składniki

  • jajka 4 sztuki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier brązowy 1/2 szklanki (Jeżli chcecie słodkie ciasto dajcie 1 szklankę)
  • kakao 1 łyżka
  • czekolada mleczna 80 g
  • woda 1 łyżka
  • olej 1/2 szklanki
  • cukinia starta na tarce o grubych oczkach 2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe z cukinią

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamiemy na kawałeczki, wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę. Całość ogrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia.

    Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na puszystą, gęstą masę. Następnie dodajemy mąkę, składniki mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto w tym momencie może wydawać się zbyt gęste, ale to nic. Dodajemy do niego kolejno utartą cukinię i olej, następnie kakao i rozpuszczoną czekoladę.
    Pod koniec wsypujemy łyżkę sody i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (keksówki).

    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, przez 30 minut, po czym
    obniżamy temperaturę na 170 stopni i dopiekamy ciasto przez 20- 25 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń