Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką

Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1649

Dodano:

Odsłon: 7900

Czekoladowa słodycz przełamana kwaskową nutą czerwonej porzeczki. Ciasto w sam raz do kawy w ciepłe, letnie popołudnie. Koniecznie wypróbujcie przepis.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka (150 g) mąki
  • 0,5 kostki (100 g) masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki (125 ml) mleka
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 tabliczki (50 g) czekolady gorzkiej
  • 0,5 tabliczki (50 g) czekolady mlecznej
  • 2 łyżki (20 g) kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 0,5 tabliczki (50 g) czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • 0,75 szklanki (100 g) czerwonej porzeczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką

Przygotowanie

  1. 1) W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę gorzką i mleczną, kakao i mleko. Odstawić aby przestygło.

    2) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę.

    3) Miksując na wolnych obrotach, do masy z jajek i cukru powoli dolewać masę czekoladowo-kakaową, a następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    4) Ciasto przełożyć do formy (21 cm x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać czerwoną porzeczką obraną z szypułek.

    5) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 min., do momentu „suchego patyczka”.

    6) Przygotować polewę: w garnuszku rozpuścić czekoladę z mlekiem.

    7) Gotowe, wystudzone ciasto udekorować polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń