Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Goście się zapowiedzieli, a ty nie masz pomysły na szybki i smaczny deser? Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym jest dla ciebie propozycją idealną. Ten nieskomplikowany przepis z pewnością na stałe zagości w twoim kulinarnym repertuarze - w końcu kto byłby w stanie oprzeć się takiemu rarytasowi?
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7030
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244603
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7030
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244603
Składniki
Najpierw przygotuj ciasto czekoladowe. Białko oddziel od żółtek, wsyp odrobinę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier, cały czas mieszając.
W kolejnym kroku dodawaj po jednym żółtku, miksując dalej masę na niskich obrotach. Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników, aby nie było grudek.
Wylej ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia.
W 200 ml mleka wymieszaj dwa budynie dokładnie, aby nie było grudek. Pozostałą część zagotuj w rondelku wraz z cukrem. Teraz dodaj przygotowaną wcześniej miksturę, zmniejsz ogień do minimum i mieszaj cały czas. Powstanie gęsty i jednolity budyń. Odstaw do ostudzenia.
Teraz utrzyj masło na gładką masę, a następnie dodawaj po łyżce ugotowanego budyniu. Powinien się zrobić gładki krem. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój drobno.
Kiedy ciasto czekoladowe będzie ostudzone, przekrój je ostrym nożem wzdłuż, aby uzyskać dwa blaty. Na spodzie wyłóż krem budyniowy i poukładaj równomiernie pokrojone brzoskwinie. Przykryj drugim blatem ciasta. Przełóż do lodówki, aby masa się schłodziła. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.