Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z morelami to idealne połączenie intensywnego smaku czekoladowej słodyczy z delikatnością soczystych moreli. Wypiek składa się z wilgotnego ciasta czekoladowego z dodatkiem kwaskowatych, dojrzałych owoców. Całość jest posypana chrupiącą kruszonką, dzięki czemu deser zyskuje na wyglądzie i smaku. To doskonały deser do popołudniowej kawy lub na specjalne okazje.
Foremka: 20 x 25 cm
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 185
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 728
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 473
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666430
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 185
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 728
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 473
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666430
Składniki
Pracę zacznij od wykonania kruszonki. Do miski wsyp przesianą mąkę, dosyp mielone migdały (możesz zastąpić mąką migdałową lub klasyczną mąką), drobny cukier i miękkie masło, po czym rozetrzyj palcami, aby powstały grudki. Następnie wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Morele umyj, przekrój na połowy i odłóż na bok. W garnku rozpuść masło i posiekaną czekoladę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Do miski przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Do przestudzonej masy maślano-czekoladowej wbijaj po jednym jajku i miksuj przed dodaniem następnego. Partiami przesypuj suche składniki i połącz do otrzymania gładkiego ciasta.
Przelej ciasto do formy (25 x 20) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzchu ułóż połówki moreli (skórką do dołu), a owoce posyp kruszonką. Wstaw blaszkę z ciastem do pieca nagrzanego do 180°C na 45-60 minut (i piecz do suchego patyczka).
Ciasto czekoladowe wyjmij z piekarnika, ostudź i serwuj.