Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z morelami to idealne połączenie intensywnego smaku czekoladowej słodyczy z delikatnością soczystych moreli. Wypiek składa się z wilgotnego ciasta czekoladowego z dodatkiem kwaskowatych, dojrzałych owoców. Całość jest posypana chrupiącą kruszonką, dzięki czemu deser zyskuje na wyglądzie i smaku. To doskonały deser do popołudniowej kawy lub na specjalne okazje.
Foremka: 20 x 25 cm
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22446
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14585
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4500
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43691
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 569
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22446
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14585
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4500
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43691
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 569
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Składniki
Pracę zacznij od wykonania kruszonki. Do miski wsyp przesianą mąkę, dosyp mielone migdały (możesz zastąpić mąką migdałową lub klasyczną mąką), drobny cukier i miękkie masło, po czym rozetrzyj palcami, aby powstały grudki. Następnie wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Morele umyj, przekrój na połowy i odłóż na bok. W garnku rozpuść masło i posiekaną czekoladę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Do miski przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Do przestudzonej masy maślano-czekoladowej wbijaj po jednym jajku i miksuj przed dodaniem następnego. Partiami przesypuj suche składniki i połącz do otrzymania gładkiego ciasta.
Przelej ciasto do formy (25 x 20) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzchu ułóż połówki moreli (skórką do dołu), a owoce posyp kruszonką. Wstaw blaszkę z ciastem do pieca nagrzanego do 180°C na 45-60 minut (i piecz do suchego patyczka).
Ciasto czekoladowe wyjmij z piekarnika, ostudź i serwuj.