Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe z rabarbarem to deser idealny dla miłośników bardzo kontrastujących się smaków. Rabarbar jest dość kwaśny, ale w połączeniu z niezwykle czekoladowym ciastem smakuje wręcz wybornie. Całość jest dość prosta w przygotowaniu. Jest świetnym pomysłem na wizytę niespodziewanych gości.
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5340
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 727
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3683
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 399
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 1998
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5340
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 727
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3683
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 399
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 1998
Składniki
Do żaroodpornej miski włóż pokruszoną czekoladę i kakao. Zalej je bardzo gorącą kawą i odstaw na kilka minut do rozpuszczenia składników. Dobrze ubij na jednolitą masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną.
W trzeciej misce wymieszaj oba cukry, maślankę, olej, żółtka i ekstrakt waniliowy. Wlej powoli masę czekoladowo-kawową i całość ubij do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mokrych składników dodawaj partiami suche, za każdym razem dobrze mieszając, by nie powstały kieszenie z mąką.
Rabarbar umyj i osusz. Połowę pokrój na kawałki o długości ok. 1 cm. Te pokrojone części dodaj do ciasta. Całość wymieszaj. Keksówkę o wymiarach 12x22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wlej do formy ciasto i wygładź. Na wierzchu połóż pozostały rabarbar.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto czekoladowe z rabarbarem piecz przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Deser wyjmij z piekarnika i studź na kratce przez 10 minut. Po tym czasie możesz wyjąć go z formy. Przed podaniem całkowicie ostudź.