Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, nieprzesłodzone ciasto z truskawkami :)
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 297
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14644
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1723
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16895
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 297
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14644
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1723
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16895
Składniki
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
W szklance łączymy wszystkie potrzebne składniki do nasączenie biszkoptu i odstawiamy na bok.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*, grzałka góra-dół.
Blaszkę o wymiarach ok. 25cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopt: Jajka z cukrem ubijamy na szybkich obrotach miksera aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę, kakao i proszek do pieczeniq przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy olej i całość delikatnie mieszamy szpatułką, sięgając dna miski, aby wszystko się ze sobą dobrze połączyło. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki i pieczemy przez ok. 20-25 min., ''do suchego patyczka''. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzony nasączamy.
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - większe na 4 części, mniejsze wystarczy na pół.
Krem: W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki, następnie ubijamy całość na szybkich obrotach, aż krem będzie sztywny. Gotowy przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Przekładamy pokrojone truskawki.
Całość zalewamy tężejącą galaretką i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.