Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z truskawkami. NA SZYBKO

Ciasto czekoladowe z truskawkami. NA SZYBKO

Autor:

Przepisów i artykułów: 699 Ocena: 13541

Dodano:

Odsłon: 261

Szybka wersja czekoladowego ciasta na zimno z truskawkami. Błyskawiczne ciasto, doskonały smak.

Składniki

  • większe truskawki około 1/2 kg
  • mleko 500 ml
  • 1 budyń waniliowy 40 g ( bez cukru)
  • kakao 3 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • masło 50 g
  • wiórki kokosowe do posypania
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czekoladowe z truskawkami. NA SZYBKO

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm wyłożona folią przezroczystą.
    Truskawki przecinamy w 1/4 wysokości i układamy na spodzie tortownicy, przecięciem do dołu.

  2. W garnku dobrze wymieszać mleko z budyniem, mąką, kakao i cukrem.
    Gdy nie będzie już żadnych grudek, garnek stawiamy na palnik i podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia.
    Gotując cały czas mieszamy łyżką lub rózgą.
    Wyłączamy palnik do masy kakaowej dodajemy pokrojone masło, mieszamy do jego rozpuszczenia się.
    Masę szybko przekładamy do tortownicy, tak żeby zakryć truskawki.

  3. Masę przykrywamy herbatnikami i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
    Potem otwieramy rant tortownicy, odwijamy folię z boków i posypujemy wiórkami kokosowymi.

  4. Teraz obracamy ciasto tak żeby truskawki były na wierzchu.
    Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń