Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 575

Dodano:

Odsłon: 2580

Dla smakoszy czekolady. Słodkie ciasto z wytrawnymi, lekko kwaśnymi wiśniami. Idealne połączenie.

Składniki

  • 250 g margaryny (Kasia)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • wiśnie (świeże lub mrożone bez pestek)
  • 1 szklanka wiśniówki (wódka lub spirytus)
  • tortownica
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem marynujemy wiśnie ok. 30 minut w wiśniówce (świeże wiśnie trzeba dobrze umyć, osuszyć i wydrylować). Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Potem dodajemy margarynę i miksujemy. Na końcu dodajemy kakao i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy wiśnie (musimy je osuszyć po wyjęciu z marynaty) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń