Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto czekoladowo-kokosowe"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2462
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 49
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2462
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 49
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Utrzyj 300 g masła ze szczyptą soli oraz cukrem waniliowym i 300 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj do niej jajka. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dodaj kwaśną śmietanę. Wymieszaj mikserem.
Blachę o wymiarach 35 x 40 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 20 minut. Potem wystudź.
Pozostałe masło stop. Mleko zagotuj ze śmietaną kremówką. Wsyp kaszkę. Mieszając, gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Dodaj do niej stopione masło i 300 g kokosa.
Krem kokosowy rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Wystudź. Gorzką czekoladę stop wraz z olejem. Wierzch ciasta posmaruj zrobioną polewą. Ozdób pralinkami, a także resztą wiórków z kokosa. Czas przygotowania: 60 minut, Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja 490 kcal.Źródło: Na żywo