Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czeskie

Ciasto czeskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 968

Dodano:

Odsłon: 7403

Ciasto czeskie - jedno z najpopularniejszych ciast, które w niektórych kręgach znane jest również jako miodownik czy ciasto grysikowe. Jak przyrządzić w domu wyborne, wykwintne ciasto czeskie, które zachwyca swoim wyglądem na witrynkach cukierniczych? Wbrew pozorom nie jest to trudne! Przepis na ciasto czeskie jest banalny - całość zajmie wam kilkanaście minut

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
  • 100 g zimnego masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • Krem: 250 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 75 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • Polewa: 50 g masła
  • 25 g kako
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • Do przełożenia: 300 g powideł śliwkowych
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto czeskie

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto: podgrzać miód i mleko. Mąkę wymieszać z zimnym, pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, jajko, sodę, ciepłe mleko i miód. Całość szybko zagnieść, uformować kulę i podzielić na 3 części.

  2. Każdą z części rozwałkować na placek o średnicy 21 cm i piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 180 stopniach przy grzaniu góra-dół. Ostudzić.

  3. W międzyczasie przygotować krem – kaszę mannę ugotować na mleku – powinna być dość gęsta. Ostudzić.

  4. Utrzeć masło z cukrem na gładką białą masę, ciągle ucierając dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną kaszę mannę.

  5. Przygotować polewę – masło, kakao, cukier puder i mleko podgrzewać aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania płynnej, czekoladowej masy. Przestudzić

  6. Złożyć ciasto – na pierwszy blat wyłożyć 1/2 powideł śliwkowych oraz połowę kremu, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, trzeci blat położyć na wierzchu, lekko docisnąć i polać przestudzoną polewą. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce lub do lodówki aby masa i polewa stężały, a ciasto zmiękło.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń