Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czeskie, pełnoziarniste

Ciasto czeskie, pełnoziarniste

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 19634

Miodowy placek pełnoziarnisty przełożony grysikowym kremem

Składniki

  • Ciasto
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka cukru lub ksylitolu
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki margaryny
  • Krem
  • 900 ml mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 kostka margaryny
  • Polewa
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki margaryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto czeskie, pełnoziarniste

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ciasta. Na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki sypkie robiąc z nich pośrodku dołeczek. Wbijamy jajka, dodajemy miód i margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 lub cztery części i wałkujemy na cienkie blaty. Jeśli ciasto się klei należy podsypać mąką.Blachę ( moja o średnicy 27 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i każdy placek pieczemy ok 13-15 min. Gdy są jeszcze ciepłe zdejmujemy z nich papier i odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Przechodzimy do masy grysikowej. Zagotowujemy mleko, następnie dodajemy kaszę mannę z cukrem i cukrem wanilinowych. Ciągle mieszając gotujemy kaszę ok 4 min. Gdy masa wystygnie ucieramy ją z miękką margaryną na puszysty krem.

  3. Kiedy placki są wystudzone przekładamy je masą grysikową.

  4. Polewa. Wszystkie składniki polewy wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 3 min. Następnie ciepłą polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy w dowolny sposób. Ja udekorowałam ciasto płatkami migdałowymi i posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń