Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodowy placek pełnoziarnisty przełożony grysikowym kremem
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1199
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2078
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 501
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1199
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2078
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 501
Składniki
Zaczynamy od ciasta. Na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki sypkie robiąc z nich pośrodku dołeczek. Wbijamy jajka, dodajemy miód i margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 lub cztery części i wałkujemy na cienkie blaty. Jeśli ciasto się klei należy podsypać mąką.Blachę ( moja o średnicy 27 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i każdy placek pieczemy ok 13-15 min. Gdy są jeszcze ciepłe zdejmujemy z nich papier i odstawiamy do wystygnięcia.
Przechodzimy do masy grysikowej. Zagotowujemy mleko, następnie dodajemy kaszę mannę z cukrem i cukrem wanilinowych. Ciągle mieszając gotujemy kaszę ok 4 min. Gdy masa wystygnie ucieramy ją z miękką margaryną na puszysty krem.
Kiedy placki są wystudzone przekładamy je masą grysikową.
Polewa. Wszystkie składniki polewy wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 3 min. Następnie ciepłą polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy w dowolny sposób. Ja udekorowałam ciasto płatkami migdałowymi i posypką.