Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zaserwować w weekend proste i efektowne ciasto, Dama Pik będzie idealną propozycją dla Ciebie. Czekoladowy biszkopt, aksamitny krem i lekko kwaskowe owoce wiśni to bajecznie połączenie, które warto przetestować.
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli. Kiedy zrobią się gęste, zacznij dodawać cukier wraz z cukrem waniliowym, najlepiej partiami. Białka będą gotowe, kiedy zrobią się sztywne i błyszczące.
Dodawaj żółtka, jedno po drugim. Miksuj na średnich obrotach. W misce przesiej obydwie mąki wraz z kakao. Dodaj do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć masy na biszkopt. Przelej ciasto do formy lub rantu i piecz w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut. Po wyłożeniu ostudź.
W tym czasie możesz przygotować wiśnie. Mogą być mrożone lub wydrylowane świeże. Wsyp je do małego rondelka wraz z cukrem, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Zacznij gotować na średnim ogniu i poczekaj aż owoce puszczą sok. Wtedy dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Energicznie wymieszaj i odstaw.
Teraz przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Umieść schłodzoną śmietankę w misce do miksera i ubij ją na sztywną pianę. Kiedy będzie prawie gotowa, dodaj cukier i sok z cytryny. Miksuj krótko. Na koniec dodaj żelatynę i zamieszaj aż składniki się połączą. Pamiętaj, żeby nie przebić śmietany.
Biszkopt podziel na 2-3 części, w zależności od tego, jak wysoki wyrósł i jak ma wyglądać finalnie tort. Na pierwszy blat ułóż frużelinę z wiśni i pokryj ją kremem śmietankowym. Ułóż kolejny blat i postępuj tak samo. Na wierzch wyłóż samą śmietanę i udekoruj tort wiśniami.
Świetny smak, wygląd i zapach. Takie focaccie powstają z resztek warzyw.
Odsłon: 711
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51213
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 63
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 214
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51213
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 63
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 214
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Oddziel białka od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli. Kiedy zrobią się gęste, zacznij dodawać cukier wraz z cukrem waniliowym, najlepiej partiami. Białka będą gotowe, kiedy zrobią się sztywne i błyszczące.
Dodawaj żółtka, jedno po drugim. Miksuj na średnich obrotach. W misce przesiej obydwie mąki wraz z kakao. Dodaj do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć masy na biszkopt. Przelej ciasto do formy lub rantu i piecz w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut. Po wyłożeniu ostudź.
W tym czasie możesz przygotować wiśnie. Mogą być mrożone lub wydrylowane świeże. Wsyp je do małego rondelka wraz z cukrem, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Zacznij gotować na średnim ogniu i poczekaj aż owoce puszczą sok. Wtedy dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Energicznie wymieszaj i odstaw.
Teraz przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Umieść schłodzoną śmietankę w misce do miksera i ubij ją na sztywną pianę. Kiedy będzie prawie gotowa, dodaj cukier i sok z cytryny. Miksuj krótko. Na koniec dodaj żelatynę i zamieszaj aż składniki się połączą. Pamiętaj, żeby nie przebić śmietany.
Biszkopt podziel na 2-3 części, w zależności od tego, jak wysoki wyrósł i jak ma wyglądać finalnie tort. Na pierwszy blat ułóż frużelinę z wiśni i pokryj ją kremem śmietankowym. Ułóż kolejny blat i postępuj tak samo. Na wierzch wyłóż samą śmietanę i udekoruj tort wiśniami.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z połówkami gruszek
Desery
Muffinki z jabłkami
Desery
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Desery
Muffinki o smaku cytrynowym z dzikimi jeżynami
Ciasto z połówkami gruszek
Proste do przygotowania i pyszne ciasto. Zawsze wychodzi i każdy jest w stani...
Odsłon: 4
Muffinki z jabłkami
Zachcianki ? Macie ochotę na coś słodkiego ? Przepyszne babeczki lepsze niż...
Odsłon: 33