Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne połączenie delikatnego puszystego biszkoptu kakaowego z kwaskowymi piankami :-)
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1157
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 11743
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 605
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 839
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1157
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 11743
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 605
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 839
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Czerwone galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody i studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć mieszamy je z 60 dag serka waniliowego. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance wrzącej wody i gdy zacznie tężeć mieszamy z 30 dag serka. Ciasto dzielimy na 2 części. Spód ciasta przekładamy z powrotem do blachy i nasączamy naparem z herbaty lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Rozsmarowujemy na nim tężejącą masę z galaretek czerwonych i przykrywamy drugim, też nasączonym biszkoptem na który nakładamy tężejącą masę z galaretki cytrynowej. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby masy stężały. Można udekorować dowolnie (u mnie wczesniej upieczone bezy - przepis na moim profilu), polać polewą. Bez dodatkowej dekoracji też wygląda ładnie. Smacznego :-) P.S. Przepis pochodzi z blogu Moje Kulinarne Inspiracje
Przepisy Desery
Desery
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Desery
Babka migdałowa jak dawniej
Desery
Mazurki wielkanocne
Desery
Keks
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjn...
Odsłon: 29
Babka migdałowa jak dawniej
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z...
Odsłon: 42