Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teściowa wpada z niezapowiedzianą wizytą, a ty nie wiesz czym ją poczęstować? Postaw na klasykę, czyli przepyszną szarlotkę pod bezą. Bez dwóch zdań to ciasto dobrej synowej, które uda się nawet początkujących kucharkom.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3964
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3964
Składniki
Ciasto przygotuj w formie 24x24 cm lub tortownicy o średnicy ok. 28 cm.
Najpierw zagnieć ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, dodaj jajko (nie musi być w temp. pokojowej), cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodaj też masło (pokrojone na małe kawałki). Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem (np. z hakiem do ciasta kruchego). Jeżeli wyrabiasz ciasto ręką, to rób to zdecydowanie i sprawnie. Możesz zrobić to misce lub po prostu na blacie czy stolnicy. Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na godzinę.
Teraz czas na jabłka. Umyj, je obierz i podziel na ćwiartki. Oczyść z gniazd nasiennych. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odłóż na 20 minut, by puściły sok. Odciśnij go za pomocą gazy. Teraz wymieszaj jabłka cynamonem.
Po godzinie wyciągnij ciasto z folii i podziel na 2 części. Jedną odłóż do zamrażarki. Na dno blachy wyłóż papier do pieczenia, a następnie równomiernie połowę ciasta. Podpiecz dno ciasta przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ułóż masę jabłkową na cieście (równiutko).
Czas na bezę. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj biały cukier, który finalnie musi całkowicie się rozpuścić. Dodaj mąkę ziemniaczaną i chwilę jeszcze ubijaj. Wyłóż bezę na masie jabłkowej. Wyjmij drugą połówkę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tej samej tarce co jabłka. Wyłóż na bezę. Czas na pieczenie. Piekarnik musi być ustawiony na 180 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 60-70 minut. Podawaj z cukrem pudrem.