Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis od babci mojej teściowej na ciasto drożdżowe. Super smaczne!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem i połową mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.
Masło i smalec razem rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczony tłuszcz, jajka, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wszystko delikatnie wymieszać, najpierw drewnianą łyżką, potem rękami, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ścierką.
Wyłożyć ciasto na blachę posmarowaną masłem, dodać ulubione składniki. Piec w temp. 160 - 170 stopni przez ok. 20-25 minut. Smacznego!