Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4618

Dodano:

Odsłon: 27757

Takie proste, a takie dobre.

Składniki

  • Drożdże 25 gram
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Cukier 3 łyżki
  • Woda ciepła 30 ml
  • Mleko ciepłe 110 ml
  • Margaryna 50 gram
  • Jajko 1 szt.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i zalewamy ciepłą wodą oraz odrobiną ciepłego mleka. Dokładnie wszystko mieszamy, aby cukier i drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce.

  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostały cukier. W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawimy na chwilę, aby lekko przestygła. Przelewamy margarynę do miski z mąką i cukrem. Do osobnej małej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je, aby żółtko połączyło się z białkiem. Przelewamy jajko do miski z pozostałymi składnikami. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do miski i odstawiamy ponownie na 25 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

  3. KRUSZONKA:
    - Margaryna 2 łyżki
    - Mąka pszenna 4 łyżki
    - Cukier 2 łyżki

    Do miski wsypujemy mąkę i cukier oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą tak, aby powstały „okruchy”. Wstawiamy do lodówki.

  4. Blachę do ciasta (użyłam tej o wymiarach 33x12cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, które formujemy tak, aby przykryło całe dno blachy. Na wierzch ciasta sypiemy wcześniej przygotowaną kruszonkę. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni (w czasie pieczenia nie powinno otwierać się piekarnika, aby ciasto nie opadło).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń