Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.
Wszystkie składniki (oprócz żółtek) lekko podgrzać. Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem aż się rozpuszczą. Z 15 dag mąki, 2/3 mleka, soli i drożdży z cukrem wyrobić zaczyn (ma mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mleka rozmieszać z żółtkami i aromatem. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, żółtka z mlekiem i wyrobić ciasto. Na koniec dać stopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do blachy, posmarować białkiem. Można posypać kruszonką. Przed pieczeniem zostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia.
Przepis na kruszonkę:
5 dag masła
5 dag cukru
5 dag mąki
Szybko zagnieść, jeśli się zbytnio ogrzeje (za mało się kruszy) dać do lodówki na kilkanaście minut przed posypaniem. Ciasto posmarować białkiem, posypać kruszonką i lekko docisnąć.
Wskazówki:
Z ciasta można zrobić też rogaliki lub bułeczki z nadzieniem albo bez, według uznania. Do wałkowania ciasto można podsypać mąką, ale z reguły nie jest to konieczne, gdyż jest dość tłuste i się nie przykleja. Bułeczki można posmarować białkiem przed upieczeniem lub zamiast tego zrobić słodką glazurę: upieczone bułeczki prosto z pieca smarujemy wodą z cukrem - łyżeczka cukru i ok. 2 łyżki gorącej wody. Będą dłużej świeże i błyszczące.
Ciasto nie tylko na święta. Ciasto na spodzie drożdżowym z makiem. Ciasto z k...
Odsłon: 9246
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 33
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1801
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1637
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 139
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1851
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 33
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1801
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1637
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 139
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1851
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz żółtek) lekko podgrzać. Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem aż się rozpuszczą. Z 15 dag mąki, 2/3 mleka, soli i drożdży z cukrem wyrobić zaczyn (ma mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mleka rozmieszać z żółtkami i aromatem. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, żółtka z mlekiem i wyrobić ciasto. Na koniec dać stopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do blachy, posmarować białkiem. Można posypać kruszonką. Przed pieczeniem zostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia. Przepis na kruszonkę: 5 dag masła 5 dag cukru 5 dag mąki Szybko zagnieść, jeśli się zbytnio ogrzeje (za mało się kruszy) dać do lodówki na kilkanaście minut przed posypaniem. Ciasto posmarować białkiem, posypać kruszonką i lekko docisnąć.
Wskazówki: Z ciasta można zrobić też rogaliki lub bułeczki z nadzieniem albo bez, według uznania. Do wałkowania ciasto można podsypać mąką, ale z reguły nie jest to konieczne, gdyż jest dość tłuste i się nie przykleja. Bułeczki można posmarować białkiem przed upieczeniem lub zamiast tego zrobić słodką glazurę: upieczone bułeczki prosto z pieca smarujemy wodą z cukrem - łyżeczka cukru i ok. 2 łyżki gorącej wody. Będą dłużej świeże i błyszczące.
Przepisy Desery
Desery
Sernik na zimno z owocami. Idealne ciasto na upały
Desery
Tarta z wiśniami i bezą
Desery
Jogurtowiec z czarną porzeczką
Desery
Jogurtowy obłoczek
Sernik na zimno z owocami. Idealne ciasto na upały
Kiedy za oknem termometr pokazuje coraz wyższe temperatury nie mamy ochoty na...
Odsłon: 10
Tarta z wiśniami i bezą
Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi wiśniami i słodką bezą to cudowne poł...
Odsłon: 76