Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 16967

Dodano:

Odsłon: 1958

Delikatne, mięciutkie i pulchne ciasto drożdżowe aż sama jestem w szoku że mi wyszło, aż takie dobre. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem ze szklanką mleka lub kakao.

Składniki

  • 1/2 litra mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 kostki masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do lekko podgrzanego mleka wkładamy drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą, a następnie dodajemy 1/3 ze szklanki cukru i garść mąki.Wszystko razem dokładnie mieszamy. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Kiedy ciasto potroi swoją objętość wówczas dodajemy jajka, olej, roztopione masło, resztę cukru i mąki.

  3. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut, a następnie wykładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia dużą foremkę.

  4. Ciasto z brytfanką odstawiamy do wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na około 60 minut. Smacznego !!!

  6. ;-d

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń