Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosto, szybko i bez ugniatania, które jest charakterystyczne przy cieście drożdżowym. Dla mnie jest to ciasto pomiędzy ciastem ucieranym, a drożdżowym. Mięciutkie i pulchne, bardzo słodkie, ale pyszne.
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2213
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 236
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1530
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2213
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 236
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1530
Składniki
Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy roztrzepane jajka i masło starte na tarce o grubych oczkach. Składniki w misce zalewamy ciepłym mlekiem, nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja użyłam miksera z odpowiednimi końcówkami. Wymieszane ciasto przekładamy do foremki (o wymiarach 20cm-20cm lub o zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Kruszonką posypujemy ciasto.
Ciasto drożdżowe pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180'C przez około 50 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem, kiedy był suchy wyjęłam upieczone ciasto. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Smacznego !!!