Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe dla leniucha

Ciasto drożdżowe dla leniucha

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17063

Dodano:

Odsłon: 8137

Prosto, szybko i bez ugniatania, które jest charakterystyczne przy cieście drożdżowym. Dla mnie jest to ciasto pomiędzy ciastem ucieranym, a drożdżowym. Mięciutkie i pulchne, bardzo słodkie, ale pyszne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 35 dag mąki pszennej
  • Kruszonka:
  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy roztrzepane jajka i masło starte na tarce o grubych oczkach. Składniki w misce zalewamy ciepłym mlekiem, nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja użyłam miksera z odpowiednimi końcówkami. Wymieszane ciasto przekładamy do foremki (o wymiarach 20cm-20cm lub o zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Kruszonką posypujemy ciasto.

  3. Ciasto drożdżowe pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180'C przez około 50 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem, kiedy był suchy wyjęłam upieczone ciasto. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 lutego 2018 Przy takim cieście, to do razu cofam się do dzieciństwa, gdy babcia takie robiła :)
Zajadało się takim ze szklanką herbaty z mlekiem, pycha :D

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń