Pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką, idealne do kawy, w podróż czy drugie śniadanie. Dobrze smakuje z masłem lub ulubionym dżemem.
Ciasto drożdżowe na dużą blachę
Składniki
Składnik na blachę 26x35
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 130 g cukru
- Cukier waniliowy
- 2 opakowania suchych drożdży po 7 g
- 3 żółtka
- 1 kg mąki typ 650
- 140 g roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki soli
Kruszonka
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
Dodatkowo
- 1 jajko
Składniki
Składnik na blachę 26x35
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 130 g cukru
- Cukier waniliowy
- 2 opakowania suchych drożdży po 7 g
- 3 żółtka
- 1 kg mąki typ 650
- 140 g roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki soli
Kruszonka
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
Dodatkowo
- 1 jajko

Etapy przygotowania
Do misy miksera z hakiem wsyp przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy, wymieszaj, zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłe mleko, zacznij wyrabiać ciasto, dodaj żółtka i roztopione masło. Wyrób elastyczne ciasto za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto po wyrośnięciu przełóż na posypaną mąką stolnicę i chwilę wyrób ręcznie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na wielkość blachy, przełóż do blachy, ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby ciasto odpoczęło.

Piekarnik nagrzej do 180 st. i wstaw wyrośnięte ciasto, piecz około 25-30 minut na złoty kolor.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1873
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 64

Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 162
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1873
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 64

Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 162



Składniki
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 130 g cukru
- Cukier waniliowy
- 2 opakowania suchych drożdży po 7 g
- 3 żółtka
- 1 kg mąki typ 650
- 140 g roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 1 jajko
Do misy miksera z hakiem wsyp przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy, wymieszaj, zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłe mleko, zacznij wyrabiać ciasto, dodaj żółtka i roztopione masło. Wyrób elastyczne ciasto za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto po wyrośnięciu przełóż na posypaną mąką stolnicę i chwilę wyrób ręcznie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na wielkość blachy, przełóż do blachy, ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby ciasto odpoczęło.
Piekarnik nagrzej do 180 st. i wstaw wyrośnięte ciasto, piecz około 25-30 minut na złoty kolor.