Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką, idealne do kawy, w podróż czy drugie śniadanie. Dobrze smakuje z masłem lub ulubionym dżemem.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 742
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 742
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Składniki
Do misy miksera z hakiem wsyp przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy, wymieszaj, zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłe mleko, zacznij wyrabiać ciasto, dodaj żółtka i roztopione masło. Wyrób elastyczne ciasto za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto po wyrośnięciu przełóż na posypaną mąką stolnicę i chwilę wyrób ręcznie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na wielkość blachy, przełóż do blachy, ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby ciasto odpoczęło.
Piekarnik nagrzej do 180 st. i wstaw wyrośnięte ciasto, piecz około 25-30 minut na złoty kolor.