Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już nie mogę się doczekać lata i świeżych owoców, dlatego postanowiłam sobie zafundować namiastkę lata za sprawą drożdżówki ze śliwkami, które miałam jeszcze zamrożone w lodówce.
Sernik łaciaty siostry Anastazji to efektowna i bardzo smaczna wersja klasycz...
Odsłon: 89330
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 163
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 1070
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 361
Duszone z cebulą plastry szynki, podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 163
Pyszna i prosta sałatka brokułowa z jajkiem idealna na wielkanocny stół oraz...
Odsłon: 1070
Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrob...
Odsłon: 361
Składniki
Dzień przed przystąpieniem do pieczenia ciasta odmrażamy śliwki. W lecie, gdy będziemy używać świeżych owoców, nie będzie trzeba zaprzątać sobie takimi rzeczami głowy. Odmrożone śliwki osączamy na sicie z nadmiaru soku i wody, która powstała w czasie zamrażania owoców. Teraz czas na przygotowanie ciasta drożdżowego, najlepiej zrobić to wykorzystując robota kuchennego, jeżeli jednak go nie posiadacie, tutaj podaję jak zrobić ciasto drożdżowe tradycyjnie i bez sprzętów elektrycznych (http://katalogsmakow.blogspot.com/2014/12/strucla-makowa-z-morelami.html). Ja ostatnio zrobiłam się wygodna i zarabiam ciasto w malakserze. A więc zaczynamy: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i część mąki. Sporządzamy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do malaksera, dodajemy żółtka, jajko, jogurt, szczyptę soli. Na końcu wlewamy dojrzały, łanie wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie my przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na nią przewidziane wkładamy do miski, zagniatamy dłonią do połączenia składników. Gotowe, wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na cieście układamy owoce, naprzemiennie śliwki skórką do góry i miąższem do góry. Ciasto posypujemy kruszonką, pieczemy godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Mazurek Wielkanocny
Desery
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Desery
Mazurek w wersji ptasie mleczko z wiosennym pejzażem
Desery
Najlepsze ptysie z kremem ajerkoniakowym
Mazurek Wielkanocny
Mazurek Wielkanocny to tradycyjne ciasto którego nie może zabraknąć na Wielka...
Odsłon: 30
Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasto bez miksera z jabłkami i budyniem zapraszam po przepis
Odsłon: 459