Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już nie mogę się doczekać lata i świeżych owoców, dlatego postanowiłam sobie zafundować namiastkę lata za sprawą drożdżówki ze śliwkami, które miałam jeszcze zamrożone w lodówce.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118053
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8388
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3113
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2113
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1534
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118053
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8388
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3113
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2113
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1534
Składniki
Dzień przed przystąpieniem do pieczenia ciasta odmrażamy śliwki. W lecie, gdy będziemy używać świeżych owoców, nie będzie trzeba zaprzątać sobie takimi rzeczami głowy. Odmrożone śliwki osączamy na sicie z nadmiaru soku i wody, która powstała w czasie zamrażania owoców. Teraz czas na przygotowanie ciasta drożdżowego, najlepiej zrobić to wykorzystując robota kuchennego, jeżeli jednak go nie posiadacie, tutaj podaję jak zrobić ciasto drożdżowe tradycyjnie i bez sprzętów elektrycznych (http://katalogsmakow.blogspot.com/2014/12/strucla-makowa-z-morelami.html). Ja ostatnio zrobiłam się wygodna i zarabiam ciasto w malakserze. A więc zaczynamy: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i część mąki. Sporządzamy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do malaksera, dodajemy żółtka, jajko, jogurt, szczyptę soli. Na końcu wlewamy dojrzały, łanie wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie my przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na nią przewidziane wkładamy do miski, zagniatamy dłonią do połączenia składników. Gotowe, wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na cieście układamy owoce, naprzemiennie śliwki skórką do góry i miąższem do góry. Ciasto posypujemy kruszonką, pieczemy godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego.