Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne ciasto, przepis na blachę 23x25cm
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 121
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104464
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 324
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9001
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 121
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104464
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 324
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9001
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wkruszamy drożdże posypujemy dwoma łyżkami cukru i łyżką mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na ok 10 minut do czasu kiedy drożdże zaczną rosnąć.
W małym garnuszku roztapiamy masło; studzimy. Do miski z mąką i drożdżami wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170stpieczemy ok 45 minut