Do góry

Desery Przepis na:

ciasto drożdżowe na śmietanie...

ciasto drożdżowe na śmietanie...

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18652

Dodano:

Odsłon: 25901

smaczne ciasto, przepis na blachę 23x25cm

Składniki

  • 3 szkl + 3łyżki maki
  • 50g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 150g roztopionego masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 200ml śmietany 18%
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wkruszamy drożdże posypujemy dwoma łyżkami cukru i łyżką mąki, zalewamy połową
    szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na ok 10 minut do czasu kiedy drożdże zaczną rosnąć.

  2. W małym garnuszku roztapiamy masło; studzimy. Do miski z mąką i drożdżami wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

  3. Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170stpieczemy ok 45 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

franczeska4 26 lutego 2016 Dzis zrobiłam te drożdżówkę i wbrew negatywnym opiniom wyszła super. Ciasto faktycznie było trochę za rzadkie ale podsypałam trochę mąki żeby nie przywierało do miski i spoko. Polecam , szybka , bezstresowa , smaczna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Iwona987 24 lutego 2016 Źle podane proporcje składników, za dużo płynów w stosunku do suchych.Po dokładnym odmierzeniu i zważeniu a następnie wymieszaniu, wychodzi gęściejsze nieco niż ciasto naleśnikowe. Dodałam 1,5 szklanki mąki, żeby ciasto wyrobić. Upiekło się dobrze. Mąka 500-tka, jajka małe, masło zważone, śmietana dokładnie odmierzone 200 ml, mleko też. Od razu trzeba dawać 5 szklanek mąki, zamiast 3 szklanek i 3 łyżek. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

minnie 23 lutego 2016 Wczoraj zrobiłam ciasto i niestety wyszedł mi zakalec :-( nie wiem gdzie zrobiłam błąd. Czy przed wyjęciem z miski powinnam jeszcze raz wyrobić ciasto? I czy miało być takie klejące? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń