Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne ciasto, przepis na blachę 23x25cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12325
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13151
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5374
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12325
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13151
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5374
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wkruszamy drożdże posypujemy dwoma łyżkami cukru i łyżką mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na ok 10 minut do czasu kiedy drożdże zaczną rosnąć.
W małym garnuszku roztapiamy masło; studzimy. Do miski z mąką i drożdżami wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170stpieczemy ok 45 minut