Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wyszło pyszne,lekkie i puszyste.Truskawki i jabłka dopełniły jego smaku. Bardzo polecam:)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 15
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3439
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 98
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 15
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3439
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 98
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 834
Składniki
ZACZYN 1łyżka mąki Drożdże Łyżka cukru i odrobina mleka,wszystko rozetrzeć i dać pod przykryciem do wyrośnięcia. CIASTO Przesianą mąkę dać do miski,dodać 4 żółtka,cukier,wyrośnięty zaczyn oraz letnie mleko. Wyrabiać ciasto,aż będzie gładkie i odchodziło od ręki.Jeśli będzie za twarde dodać jeszcze mleka. Pod koniec dać roztopione letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiać by składniki dobrze się połączyły. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na długość foremki. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia,położyć ciasto robiąc po bokach wyższe zagięcia,by sok z owoców nie wyciekł.Ułożyć truskawki,jabłka pocięte i posypać je cynamonem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 50st.po 20 min zwiększyć temp.do 180st.i piec około 50min. Trzeba pilnować gdyż każdy piekarnik inaczej piecze.Ciasto nie może być za bardzo przypieczone do nałożenia piany.
Po tym czasie wyjąć ciasto i położyć ubitą pianę z czterech białek i łyżki cukru. Dać ponownie do piekarnika i piec do zezłocenia się piany. Najlepiej smakuje lekko przestudzone:)
Smacznego życzę:)