Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, pyszne.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 231
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 2078
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10177
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 966
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 231
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 2078
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10177
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 966
Składniki
Zrobić rozczyn - w połowie ciepłego mleka (ja podgrzałam je w mikrofali) rozprowadzić drożdże z łyżką cukru. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
Żółtka i jajka utrzeć mikserem z cukrem, pozostałe mleko również podgrzać, margarynę roztopić. Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki dodać do mąki. Wyrobić ciasto i wyłożyć na blaszkę (wcześnie wyłożona papierem do pieczenia, o wymiarach około 35x 20). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować spienionym białkiem. Borówki rozłożyć na cieście. Na koniec równomiernie posypać ciasto cukrem
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C 40-60 minut.