Desery Przepis na:
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Mleko podgrzac. Mąkę przesiac, wsypac pokruszone drożdże. Dodac 1 łyżkę cukru i 100 ml mleka, wymieszac. Zaczyn przykryc, odstawic na 15 min. w ciepłe miejsce.
Masło stopic, przestudzic, wymieszac z pozostałym mlekiem, wlac do zaczynu. Dodac jajko, pół łyżeczki soli, łyżkę cukru oraz skórkę cytrynową. Całośc wyrobic na gładkie ciasto, odstawic do wyrośniecia. Następnie przełożyc do wysmarowanej tłuszczem formy. Jabłka obrac, pokroic na cząstki, skropic sokiem z cytryny. Ułożyc na cieście. Posypac migdałami, rodzynkami (ja je wcześniej namoczyłam w wódce), 4 łyżkami cukru i cynamonem. Piec 40 minut w temp. 175 stopni, wystudzic. Można posypac cukrem pudrem.
P.s. Przepis pochodzi z jakiejś starej "Przyjaciółki".
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

mari 21 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Tak ma byc :) Też pierwszy raz robiłam w ten sposób i trochę się cykałam czy coś z tego wyjdzie. Troszkę się później ciężko to ciasto wyrabia. Muszę przyznac, że pomogłam sobie na początku robotem, potem w ruch poszła ręka. Za to wyrosło jak należy, więc chyba wszystko ok. P.s. Nie jestem ekspertem w pieczeniu ciast. Działam metodą prób i błędów. Pozdrawiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 21 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
ciasto wygląda bardzo apetycznie tylko mam jedno pytanie bo z opisu wynika że zaczyn robisz z całej ilości mąki ja zazwyczaj używam 1 lub 2 łyżek nie wiem czy to jakiś błąd w opisie czy tak poprostu ma być.pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz