Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i kruszonką:

Ciasto drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i kruszonką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 2728

Dodano:

Odsłon: 1950

W takie upały jakie panują obecnie, nie ma się ochoty na ciężkie ciasta z kremami. Chętnie sięgamy po lekkie ciasta z owocami sezonowymi. Dziś proponuję ciasto drożdżowe, które zawsze pięknie wyrasta.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 kostki rozpuszczonego, letniego masła
  • aromat śmietankowy
  • 2 winne jabłka
  • garść rodzynek
  • Kruszonka:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki maki
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania lub lukier do polania ciasta
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Drożdże rozmieszać w kubku z łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami letniego mleka i łyżką mąki.Odstawić na 10 minut, by zaczęły "pracować" czyli podwoiły swoją objętość. Do miski przesiać mąkę.Dodać szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Całe jajka zmiksować z cukrem. Połączyć z dwoma łyżkami zimnej wody i wlać do miski z mąką.Wyrobić lśniące , elastyczne ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i aromat.Jeszcze chwilę wyrabiać.Odstawić pod przykryciem na dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i przełożyć na blat lekko podsypany mąką. Ponownie zarobić by "odgazować" ciasto. Przełożyć do dwóch foremek keksowych , wysmarowanych masłem i znów odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Ułożyć plastry jabłek, lekko je wciskając w ciasto, rozłożyć namoczone wcześniej rodzynki i posypać kruszonką.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godziny. Po ostygnięciu-można oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń