Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-07-2016
            Wreszcie na targu można kupić jagody. Dorodne i pachnące owoce które uwielbiam. Te owoce idealnie pasują do ciasta drożdżowego. Posypane kokosową kruszonką jagody na drożdżowym cieście to połączenie idealne. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, rozciągający się po kontach domu. Placek przypomina mi w smaku drożdżówki z jagodami, którymi się zajadałam, kiedy chodziłam do szkoły :) Ciasto z drożdżowe z jagodami nie jest anie za suche ani za mokre, jednym słowem w sam raz. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a pieczenie zajmuje tylko 30 minut.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35868
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1253
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1777
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35868
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1253
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1777
        
        
                Składniki
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami Mleko podgrzewamy, pamiętając, żeby było letnie, broń boże gorące. Do mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy, aż się drożdże rozpuszczą i dosypujemy trochę mąki, tak aby powstała kleista papka. Odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką. W miseczce łączymy ze sobą pozostałą mąkę z cukrem. Płuczemy jagody, odstawiamy. Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy wymieszaną mąkę z cukrem, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto- można to zrobić w misce lub na stolnicy. Ciasto smarujemy olejem i odkładamy do wyrośnięcia- najlepiej misce przykrytej ściereczką. Blaszkę smarujemy masłem, nastawiamy piekarnik do 180 st.C. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do blaszki, posypujemy obficie jagodami. Kruszonka: składniki kruszonki łączymy ze sobą, chwilkę ugniatamy. Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-35 minut. Smacznego!