Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką

Przepis dnia 2016-07-31
Ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1987

Dodano:

Odsłon: 7297

Wreszcie na targu można kupić jagody. Dorodne i pachnące owoce które uwielbiam. Te owoce idealnie pasują do ciasta drożdżowego. Posypane kokosową kruszonką jagody na drożdżowym cieście to połączenie idealne. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, rozciągający się po kontach domu. Placek przypomina mi w smaku drożdżówki z jagodami, którymi się zajadałam, kiedy chodziłam do szkoły :) Ciasto z drożdżowe z jagodami nie jest anie za suche ani za mokre, jednym słowem w sam raz. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a pieczenie zajmuje tylko 30 minut.

Składniki

  • 70dag mąki pszennej np. poznańskiej 260 ml mleka 4 jajka
  • 10 dag cukru 50 g drożdży świeżych 40 dag jagód 1 łyżka oleju
  • kruszonka 4 łyżki masła kokosowego 5 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką

Przygotowanie

  1. Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami
    Mleko podgrzewamy, pamiętając, żeby było letnie, broń boże gorące. Do mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy, aż się drożdże rozpuszczą i dosypujemy trochę mąki, tak aby powstała kleista papka. Odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką. W miseczce łączymy ze sobą pozostałą mąkę z cukrem. Płuczemy jagody, odstawiamy. Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy wymieszaną mąkę z cukrem, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto- można to zrobić w misce lub na stolnicy. Ciasto smarujemy olejem i odkładamy do wyrośnięcia- najlepiej misce przykrytej ściereczką.

    Blaszkę smarujemy masłem, nastawiamy piekarnik do 180 st.C.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do blaszki, posypujemy obficie jagodami.
    Kruszonka: składniki kruszonki łączymy ze sobą, chwilkę ugniatamy. Posypujemy wierzch ciasta.
    Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-35 minut.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 25 lipca 2016 Ślinka cieknie na sam widok! Fantastyczne ciacho :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń