Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2244
Dodano: 25.07.2016
Odsłon: 8068
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami
Mleko podgrzewamy, pamiętając, żeby było letnie, broń boże gorące. Do mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy, aż się drożdże rozpuszczą i dosypujemy trochę mąki, tak aby powstała kleista papka. Odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką. W miseczce łączymy ze sobą pozostałą mąkę z cukrem. Płuczemy jagody, odstawiamy. Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy wymieszaną mąkę z cukrem, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto- można to zrobić w misce lub na stolnicy. Ciasto smarujemy olejem i odkładamy do wyrośnięcia- najlepiej misce przykrytej ściereczką.
Blaszkę smarujemy masłem, nastawiamy piekarnik do 180 st.C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do blaszki, posypujemy obficie jagodami.
Kruszonka: składniki kruszonki łączymy ze sobą, chwilkę ugniatamy. Posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-35 minut.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

smaker 25 lipca 2016Zgłoś do usunięcia
Ślinka cieknie na sam widok! Fantastyczne ciacho :)4 Kto głosował? | Odpowiedz