Desery Przepis na:
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką bez wyrabiania


Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 1597
Dodano: 02.07.2018
Odsłon: 5673
Składniki
- 1 szkl mąki
- 25 g drożdży świeżych
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/4 szkl mleka
- 1/4 szkl oleju
- owoce: jagody, maliny etc.
- kruszonka
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Na dno miski wsyp połowę mąki, następnie dodaj pokruszone drożdże, cukry, rozbełtane jajko (polecam dokładnie je roztrzepać, żeby później nie było widocznych grudek), następnie wlej mleko, olej, na samą górę wysyp resztę mąki, tak aby przykryła pozostałe składniki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin, w zależności ile masz czasu. Wystarczą 4 godziny ale może być też 7-8 godzin (możesz zrobić ciasto tuż przed pójściem spać a rano tylko upiec).
-
Po wyznaczonym czasie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 16 cm i ciasto było bardzo wysokie, więc spokojnie możesz użyć tortownicy 18 cm. Na górę ciasta wyłóż owoce, ja użyłam ok. 150 g jagód. Wszystko posyp obficie kruszonką.
-
Ciasto upiecz w temp. 180°C przez ok. 40 min. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)