Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto powstało przypadkowo, miał być chlebek a wyszło ciasto. Drożdże kończyły swoją ważność i trzeba było coś wymyśleć. I oto powstało ciasto drożdżowe z Nutellą. Wyszło pyszne. Polecam
kek sówki 2, papier do pieczenia, ścierka, miska, szklanka o poj. 250 ml, miseczka, łyżka,
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Drożdże wsypać do miski, wlać ciepłe lecz nie gorące mleko oraz 2 łyżki cukru przemieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na około 10 minut. aż zaczną pracować. 1/4 szklanki cukru wymieszać z 1 jajkiem oraz 1 żółtkiem dodać do pracujących już drożdży i wymieszać. ( białko odłożyć do posmarowania ciasta ). Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli. Dodać mieszankę z drożdży i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać posiekane na kawałki masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i nie będzie kleiło się do rąk. Wyrabiać około 10 - 15 minut. po czym zakryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószona mąką stolnicę rozwałkować na prostokąt , co jakiś kawałek po całej długości posmarować kremem czekoladowym czyli krem czekoladowy rozłożyć w niektórych miejscach na cieście. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę . Roladę zwinąć w literkę u i przekręcić jak spiralę. Włożyć do kek sówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika górę posmarować rozbełtanym białkiem i posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego Z tej porcji ciasta wyszły mi dwie kek sówki.
Ciasto po upieczeniu gotowe do podania.
Ciasto posmarować rozbełtanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Gotowe ciasto po upieczeniu.