Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto smakuje obłędnie, jest mięciutkie, proste w przygotowaniu, pięknie pachnie. Nie wolno przesadzić z ilością nutelli – już cienka jej warstwa nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku, jeśli będzie jej zbyt dużo, będzie wypływała podczas pieczenia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5209
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 789
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11597
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5017
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1258
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5209
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 789
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11597
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5017
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1258
Składniki
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Ciasto rozwałkować na owal o długości około 40 cm. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość ok. 0,5-0,7 cm. Naciąć nożem, tak aby powstały trzy paski – złączone u góry, na każdym rozłożyć porcję nutelli - zostawiając po 1 cm nieposmarowanego ciasta wzdłuż każdego brzegu, każdy pasek osobno skleić kremem do środka, tak aby można było zapleść warkocz. Powstałe trzy rulon złączyć zaplatając warkocz, łącząc ze sobą końcówki i podwijając je pod spód.
Ciasto umieścić na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 – 40 minut).
Wyrośnięte ciasto posmarować śmietaną. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 – 35 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę.